(c) Seppo Tiainen n.1986

Satelliittipuhelin (v.2000)
A: Tässä on uusinta tekniikkaa oleva satelliittipuhelin. Sain sen todella edullisesti!

B: Aika kookas halko... ja valtava antenni. Tuo ei ainakaan mahdu taskuun.

A: Ei mahdu, mutta sen kestää sillä tässä on muita ylivoimaisia ominasuuksia!

B: No millaisia? Ovatko puhelut sitten halvempia kuin GSM:ssä?

A: Ei... oikeastaan päinvastoin. Taksa on 50 markkaa minuutilta ja puhelinkin maksaa tavallisesti kymmeniä tuhansia. Mutta tämä toimii kaikkialla. Maapalloa kiertää 66 satelliittia, joiden kautta yhteys onnistuu vaikka etelänavalta!

B: Ahaa... no annas kun kokeilen. En olekaan koskaan soittanut yhtään satelliittipuhelua suoraan kännykästä. En puhu pitkään, ettei tule kalliiksi.

A: Itse asiassa et voi tästä soittaa satelliitin kautta koska sisätilolissa talon katto tulee eteen. Sinun pitäisi mennä tuonne pihalle kokeilemaan.

B: Tuonne pimeään ja sateeseen? Onko tämä vedenpitävä malli? Sitä paitsi äsken sanoit, että tämä toimii kaikkialla.

A: Ei se ole vesitiivis, mutta jos olet täällä sisällä se ottaa puhelun GSM-verkon kautta ja taksakin on silloin halvempi.

B: Mieluummin soitan tutut GSM-puhelut tällä omalla uudella paidantasku-GSM:llä. Ketkähän noita satelliittipuhelimia sitten oikein ostavat ja raahaavat mukanaan? Onko se kovastikin suosittu maailmalla?

A: Tuota... siksi oikeastaan sainkin tämän halvalla koska satelliittipuhelinyhtiö on mennyt konkurssiin asiakkaitten puutteen takia ja systeemi toimii enää vain vähän aikaa. Pian nuo kymmeniä miljardeja maksaneet satelliitit pudotetaan alas koska niiden ylläpito maksaa valtavasti mutta niin kyllä maksaa niiden tuhoaminenkin hallitusti ilmakehässä polttamalla.

B: Jaa, että sellainen uutuus. Kukahan noin loistavan bisnesidean on keksinyt ja kuka siihen rahansa laittanut?
 

Seppo Tiainen, kevät 2000


CT2
Matkapuhelinten suuren suosion innoittamana Englannissa kehitettiin ikioma standardi CT2 (Cordless Telephone 2), joka pyrittiin ottamaan käyttöön myös monessa muussa maassa, mm. Suomessa. CT2-puhelimen piti olla pienikokoinen laite, joka korvaisi yleisöpuhelimet kaupungeissa ja jota voisi käyttää toimistoissa ja kotona johdottomana puhelimena. Kaupungin vilkasliikenteisimmissä paikoissa oli vuoden 1990 paikkeiila ns. Telepoint-tukiasemia, joiden lähellä soittaminen omilla CT2 laitteilla oli mahdollista. CT2:n jälkeen kehitettiin vielä uusi digitaalinen standardi DECT samaan tarkoitukseen eli CT2:n kokemuksista ei ilmeisestikään otettu tarpeeksi oppia.
Piirros (c) Seppo Tiainen 1990

...CT2-järjestelmät ja myöhemmin monet DECT-järjestelmät on sittemmin suljettu vähin äänin käyttäjien puutteen vuoksi, mutta langattomana kotipuhelimina DECT on viimeinkin saamassa pientä jalansijaa..