matkaviestin matkaviestintä 3G 2G mobiili viestintä viestit viestien lähetys SMS DMS NMT GSM UMTS GPRS

Millaisia matkaviestinjärjestelmiä on tulossa?

IMT-2000 (UMTS) -verkko käynnistyi Suomessa 1.1.2002 ja puhelimia odotellaan. Uusia matkaviestinjärjestelmiä on syntynyt noin 10 vuoden välein (Suomessa ARP 1971, NMT v.1981, GSM v.1990, IMT-2000 v.2002). On siis luultavaa, että jos matkaviestinverkkojen kehittäminen jatkuu, saadaan taas vuoden 2010 paikkeilla uudella tekniikalla toteutettu matkaviestinverkko. Asiaa selvitellään YK:n alaisen ITU-R:n työryhmässä WP 8F, joka aloitti toimintansa vuonna 2000. Sama työryhmä myös jatkokehittää IMT-2000-järjestelmiä ja ylläpitää niiden teknisiä suosituksia ja määrittelyjä.

Kun IMT-2000:n siirtonopudet ovat maksimissaan 2 Mbit/s, puhutaan seuraavissa järjestelmissä jo useista sadoista megabiteistä sekunnissa, ainakin lyhyillä etäisyyksillä kuten sisätiloissa. Laajemmallakin alueella liikuttaessa pitäisi pystyä saavuttamaan yli 10 Mbit/s siirtonopeuksia. Siirryttäessä paikasta toiseen tarvitaan luultavasti myös joustavaa siirtymistä eri yhteystekniikoiden välillä  -  ilman että käyttäjä sitä edes huomaa.
 

Millaisia matkaviestimiä on tulossa?

Millainen mahtaa olla lähitulevaisuuden henkilökohtainen viestin? Tässä yksi vähän erikoisempi visio. Ja seuraavaksi kokonainen (hieman hitaasti latautuva) sivusto eri valmistajien ns. 3G-konseptipäätelaitteista, siis visioita nekin vielä. Ja tietysti kotimaisen Nokian näkemys kolmannen sukupolven (3G) UMTS-viestimestä.


Palaute:  webmaster@viestin.com